Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X
 Czwartek 21 Marca 2019 r.    //////     Jesteś pierwszy na miejscu zdarzenia? Masz ciekawe nagranie? Napisz do nas! redakcja@wkonin.pl
miejsce na reklame

AKTUALNOŚCI

13 III 2019, 21:18:00

Grzegorz Adamarek i Jan Cup z najlepszym jesiotrem w kraju! Mistrzowie Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra wyłonieni

Grzegorz Adamarek i Jan Cup z najlepszym jesiotrem w kraju!
Mistrzowie Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra wyłonieni

Hotel Atut**** w Licheniu Starym na jeden dzień stał się kulinarną stolicą Polski. Już po raz piąty był areną zmagań czołowych przedstawicieli restauracji i hoteli z całego kraju, którzy w dwuosobowych zespołach rywalizowali o zwycięstwo w wyjątkowych mistrzostwach w potrawach i kawiorze z jesiotra. Członków jury najbardziej zachwyciły dania przygotowane przez Grzegorza Adamarka i Jana Cupa z Hotelu Blue Diamond Active SPA – Nowa Wieś. Zwycięstwo w zawodach pozwoliło im cieszyć się z nominacji do Kulinarnego Pucharu Polski. Ponadto, otrzymali wyróżnienie przyznawane przez jury VIP.




Organizatorzy mistrzostw Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra pobili ubiegłoroczny rekord frekwencji. Na starcie stanęło 12 duetów z całego kraju, którzy poprzez przygotowanie wykwintnych potraw z kawiorem i jesiotrem w rolach głównych, starali się zdobyć uznanie w oczach wymagających jurorów z Ewą Wachowicz i Kurtem Schellerem na czele. Kwalifikację do konkursu wywalczyły Hotel Blue Diamond Active SPA – Nowa Wieś, Hotel HP Park – Poznań, Hotel Lubicz – Ustka, Filharmonia Smaku – Łódź, Restauracja Cucina – Poznań, Restauracja Decompresja – Hotel SPA Dr Irena Eris – Polanica Zdrój, Restauracja L’entre Villes – Sopot, Restauracja Zdrojowa – Opatówek, Restauracja Amarylis – Kraków, Grand Hotel Rzeszów, Restauracja „Pod Jesiotrem” – Zdziers oraz Campo Modern grill Wrocław.

Po raz pierwszy miałem okazję brać udział w tym niezwykłym wydarzeniu. Jesiotr jest jedną z moich ulubionych ryb, dlatego byłem ciekaw, w jaki sposób podejdą do niego uczestnicy konkursu. Należy mieć świadomość, że ryba stanowi wyzwanie nawet dla najlepszych kucharzy, dlatego już na starcie wszystkie drużyny miały wysoko zawieszoną poprzeczkę
– powiedział Kurt Scheller, wybitny szef kuchni i członek jury VIP. – Kluczem do sukcesu w tym konkursie jest przede wszystkim wyobraźnia oraz umiejętności kulinarne. Wszystkie drużyny zaprezentowały najwyższy krajowy poziom, a wyłonienie zwycięzcy było dla członków jury nie lada wyzwaniem – dodała Ewa Wachowicz, przewodnicząca jury VIP.

Każda ekipa miała za zadanie przygotować potrawę w formie dania głównego oraz przystawki dla siedmiu osób. Obowiązkowym składnikiem dania głównego był świeży jesiotr, a przystawki – jesiotr wędzony oraz kawior z jesiotra. Członków jury najbardziej uwiodły umiejętności Grzegorza Adamarka i Jana Cupa z Hotelu Blue Diamond Active SPA – Nowa Wieś. Bezkonkurencyjna drużyna zaserwowała jesiotr sous-vide z musem z dzikiego ptactwa, rukwią wodną, foie gra, ziemniak konfitowany w fondzie rybnym, pietruszka pieczona w soli morskiej, mus z marchwi, sos na bulionie z jesiotra, oliwa koperkowa w ramach oraz Panna Cottę z wędzonym jesiotrem, kawiorem z jesiotra, mascarpone z limonką, lodem grejpfrutowo chrzanowym i galaretką ze szczypiorku. – Laureaci konkursu to w swoim fachu prawdziwa pierwsza liga. Przyrządzenie dań, presja czasu oraz wysokie oczekiwania nie sprzyjają zachowaniu zimnej krwi w kuchni, ale właśnie po reakcji na wymagające warunki można poznać kulinarnych mistrzów – stwierdził Jerzy Pasikowski, przewodniczący konkursowego jury.

Drugie miejsce w zawodach zajęli reprezentanci Restauracji Cucina – Poznań, a na najniższym stopniu podium znalazła się Restauracja Amarylis – Kraków. Drużyny otrzymały nie tylko nagrody pieniężne, ale również statuetkę jesiotra. – Mistrzostwa Polski w potrawach i kawiorze z jesiotra odbyły się już po raz piąty, a po raz drugi z rzędu otrzymały nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Rosnące zainteresowanie konkursem świadczy o jego prestiżowym charakterze oraz jednoznaczne potwierdza, że lubimy eksperymentować w kuchni. Drużyny pokazały nie tylko wysokie umiejętności, ale również ogromne zaangażowanie. Dla tych osób, które tym razem nie znalazły się na podium, okazja do rewanżu nadarzy się już za rok. Pozostaje być cierpliwym i konsekwentnie rozwijać swój kulinarny warsztat – podsumował Adam Dmyterko, jeden z pomysłodawców wydarzenia oraz wiceprzewodniczący jury. Poza Adamem Dmyterko i Jerzym Pasikowskim, wśród sędziów degustacyjnych znaleźli się Marcin Budynek, Krzysztof Szulborski, Wojciech Harapkiewicz i Piotr Dziamski, którzy skupiali się na profesjonalizmie, kreatywności, smaku, oryginalności oraz prezentacji potraw. Jury techniczne, w którym zasiadali Norbert Dorobisz i Przemysław Langowski zwracali uwagę na jakość pracy, czystość stanowiska, wykorzystanie czasu oraz składników. Konkursowe zespoły podlegały także ocenie jury VIP z udziałem Ewy Wachowicz, Kurta Schellera i Roberta Szwarca.

***
V Mistrzostwa Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra 2019 to cykliczna impreza kulinarna, która corocznie przyciąga wybitnych reprezentantów restauracji i hoteli z całego kraju. Całodniowa rywalizacja wyselekcjonowanych, dwuosobowych zespołów przygotowujących królewskie potrawy z jesiotrem w roli głównej jest gwarancją popisów kulinarnych na najwyższym poziomie. Zespoły będą oceniane przez uznanych szefów kuchni: Kurta Schellera, Adama Dmyterko i Jerzego Pasikowskiego. Gościem specjalnym wydarzenia będzie natomiast Ewa Wachowicz. Mistrzostwa, które odbędą się 9 marca br. w czterogwiazdkowym Hotelu Atut, po raz drugi z rzędu zostały częścią Kulinarnego Pucharu Polski.
























KOMENTARZE




DODAJ KOMENTARZ



Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy


Autor:
Treść komentarza:

Wybierz obrazek na którym narysowany jest dom:



REKLAMA

SPORT

27 II 2019, 08:22:00
MORS – Mroźna Odlotowa Rekreacja Sportowa

Zapraszamy na kolejny mecz ligowy Wilków Wilczyn

9. Bieg Policz się z Cukrzycą odbędzie się podczas 27. Finału WOŚP 13 stycznia w Koninie.

KULTURA

13 III 2019, 21:25:00

DEKADA PRZEGLĄDU Taniec ich „kręci”

Wernisaż Mariana Stępaka "Corporis"

Koncert "Renaissance" Anna Gadt, Zbigniew Chojnacki, Krzysztof Gradziuk

BAS JAM 2019